Övsömör

Van megoldás övsömör ellen?

Az övsömör kellemetlen probléma, mely képes beárnyékolni a mindennapokat. A kellemetlen viszkető érzés és a fájdalom rendkívül zavaró probléma. Annak ellenére, hogy a panaszok csak a test kis részét érintik, az övsömör rendkívül kellemetlen, ezért fontos mielőbb enyhíteni a panaszokat.

Övsömör ellen nincs gyógymód. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a panaszok nem szűnnek meg, csak idő kérdése. Ettől függetlenül szükség lehet a panaszok enyhítésére, hogy könnyebben teljesen a mindennapok. Ha a fájdalom nagyon intenzív, akkor fájdalomcsillapítók használatára is szükség lehet. Jellemzően az övsömör körülbelül kettő-hat hétig tart. Az emberek többsége élete során csak egyszer kapja el, de akár többszöri fertőzésre is van esély. Az övsömör kialakulásának okait nem egészen tudjuk, az viszont biztos, hogy a panaszokat a varicella-zoster nevű vírus okozza, mely a bárányhimlő kialakulásáért is felelős. Aki átesett már bárányhimlőn, annál kialakulhat övsömör, azonban ez nem mindenkire igaz. Az övsömörben szenvedő személy bárkinek át tudja adni a betegséget, aki már átesett a bárányhimlőn. Viszont, amíg a hólyagok el nem hegednek, addig nem fertőznek.

Az övsömör ellen a vényköteles vírusellenes gyógyszerek lehetnek hatékonyak, mivel ezek a korai kezelés által fel tudják gyorsítani a gyógyulás folyamatát. Emellett az sem elhanyagolható tény, hogy ezek a gyógyszerek, vagyis a Valaciklovir, Famciclovir és az Acyclovir csökkenteni tudják a szövődmények kialakulásának kockázatát. Nagyon fontos, hogy a kiütések tiszták és szárazak maradjanak. A viszkető kiütések rengeteg kellemetlenséget okozhatnak, így célszerű bő, komfortos ruhákban járni. A kellemetlenségek ellen a hűsítő borogatások is sokat segíthetnek, ezért ezt is érdemes alkalmazni.