Sportos vezetési stílus

Milyen alkatrészek mennek tönkre a túl sportos vezetési stílus következtében?

Minden ember más, ez pedig a volán mögött is megmutatkozik, hiszen mindenkinek eltérő a vezetési stílusa. Vannak, akik keveset vezetnek, ezért csak óvatosan, kissé bizonytalanul hajtják az autót, míg mások épp ellenkezőleg, lendületesen, hirtelen manőverekkel vezetnek. Szerencsére a középutat sokan megtalálják, azonban van még egy kategória, azok, akik túl dinamikusan, sportosan vezetnek, mellyel az autónak sem tesznek jót.

A sportos vezetési stílus hátrányairól itt informálódhat bővebben! Az autóvezetést csak akkor lehet igazán megtanulni, ha sokat ülünk a volánnál és minél több kilométert levezetünk. Csak a közutakon tudunk rutint szerezni és akár veszélyesnek tűnő helyzeteket is megoldani. Idővel a gyakran vezető sofőr jó vezetővé válhat, ami által vezetési stílusa sokkal dinamikusabb, lendületesebb lehet. Ezt sportos vezetési stílusnak nevezzük, azonban ez nem egyenlő az agresszív vezetési stílussal. A kettő között vékony a határvonal. Utóbbi esetében a sofőr indokolatlanul sanyargatja az alatta lévő autót. A sportos vezetési stílus fontos ismérve a gyors, gyakorlott mozdulatokkal való vezetés.

Viszont nagyon könnyű túlzásba esni, ezért célszerű óvatosnak lenni, különben az autó alkatrészei bánják ezt. Különösen némely kopó alkatrészek vannak nagy veszélynek kitéve, melyek idő előtt elhasználódnak, ha túl kapkodva, sportosan vezetünk. Nagyon fontos, hogy ne siettessük a dolgokat, hanem hagyjuk mindent a maga idejében történni. Például hideg motorral semmiképp ne induljunk el. Miután elindítottuk az autót várjunk egy-két percet, hogy a motor kicsit felmelegedjen. Ha nem így teszünk, akkor a motorolaj nem tudja kifejteni áldásos hatásait, így az egymáson mozgó alkatrészek még könnyebben el tudnak kopni és kénytelenek leszünk előbb cserélni őket.