Ló vitamin

Az egészséges és jól teljesítő lovak titka: a ló vitamin

A táplálékkiegészítők, elsősorban a vitaminok, nem csupán a mi szervezetünkre vannak jó hatással, hanem az állatokéra is. A lovak számára szintén elengedhetetlenek a vitaminok, különösen abban az esetben, ha versenyeznek. De, enélkül is fontos, hogy megtámogassuk egészségi állapotukat.

Ló vitamin számos esetben indokolt lehet. Alapvetően is jó, ha gondoskodunk a minőségi táplálék bevitelről, de bizonyos szempontok indokolják, hogy extra vitamint adjunk az állatnak. Ilyen tényezők lehetnek az állat életkora, neme, fajtája, mérete, egészségi állapota, illetve munkaterhelése. Természetesen a lovak esetében is fontos, mint az embereknél, hogy pótoljuk a vitaminokat, ugyanakkor ne vigyük túlzásba a mennyiséget, hiszen azzal is épp úgy árthatunk, mint a vitamin hiányos állapottal. A vízben oldódó vitaminok, mint például a C- vagy B-vitamin túlzott mennyiség esetén távozik a szervezetből. A zsírban oldódó vitaminokkal viszont óvatosnak kell lenni, mivel ezeket a szervezet elraktározza, amely gondot jelenthet túlzott mennyiség esetén.

Nagyon sok lovat legelőn tartanak, ahol az állat természetes módon jut hozzá a számára szükséges vitaminokhoz. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a legelő nem biztosít minden fontos tápanyagot az állatnak. Ekkor vitaminos lótápok alkalmazására lehet szükség, melyet megfelelő mennyiségen tartalmaznak minden fontos vitamint, melyre a lónak szüksége lehet. A hízásra hajlamos, valamint a túlsúlyos lovak esetében különösen ügyelni kell a mennyiségre. A vitamin túladagolás és az elhízás elkerülése érdekében mindenképp érdemes egyeztetni az állatorvossal vagy egy lótakarmányozási szakértővel. A minőségi lótáp és vitamin hozzájárulnak ahhoz, hogy kedvencünk igazán egészséges és jól táplált legyen.