Munkavédelmi kiegészítők

Kiemelt figyelmet kell fordítani a munkavédelmi felszerelés meglétére

A gazdaság egyik legfőbb mozgatórugója az építőipar, hiszen a folyamatos fejlesztések rengeteg új munkahely megteremtését teszik lehetővé. Ezzel együtt a veszélyes környezet miatt ez az ágazat hordozza magában a legnagyobb kockázatokat, lévén elég egy hibás döntés, vagy egy rossz mozdulat és máris megvan a baj.

Ahhoz, hogy ezt sikeresen elkerülhessük, a munkavédelmi felszerelés megléte minden esetben elengedhetetlen. Természetesen ezt vizsgálva külön kell választani azokat az eszközöket, amelyek közvetlenül felelnek testi épségünk megóvásáért és azokat, amelyek az építési terület rizikós pontjait jelölik. Utóbbiak kapcsán a legnagyobb a veszélyt a kiálló végek, illetve azok az élek jelentik, amik esetében fennáll a rázuhanás kockázata. A védőprofil, illetve a védősapka egyaránt egy olyan munkavédelmi felszerelés, ami nem csak jól láthatóan felhívja a figyelmet a fenyegetettségre, de egyben a fizikai megóvásáról is gondoskodik. Tervezésük során ráadásul kiemelt figyelmet fordítanak a strapabíróságra és a könnyű szerelhetőségre.

Legalább ugyanilyen fontos azonban a testünket közvetlenül védő munkavédelmi felszerelés használata is. Építési munkálatok során állandó rizikót jelentenek a magasból leeső tárgyak. Több méteres zuhanást követően akár egy nagyobb csavar is életveszélyes sérüléseket okozhat, ezért a megfelelő sisak viselése minden pillanatban kardinális kérdés. Emellett a körülményekhez illő lábbeli a másik legfontosabb munkavédelmi felszerelés. Alkalmazásával nem csak a lábfejre zuhanó tárgyak, de a kiálló, hegyes végek ellen is védve leszünk, arról nem is beszélve, miszerint egy ilyen bakancs az áramütés ellen is hathatós ellenszert jelenthet. Érdemes a kezeink megóvására is kiemelt figyelmet fordítani, tudniillik egy speciális kesztyű hordásával elkerülhetők a komolyabb vágások, illetve égések is.