Védőprofil

A védőprofil meglétét rendszeresen ellenőrizni kell

A különféle védőfelszerelések megléte csupán az első lépés a biztonságos munkavégzés irányában, tudniillik az eszközök állapotának felügyeletére gyakran már nem hárul elegendő figyelem. Pedig a statisztikák szerint bizonyos ágazatokban – mint amilyen az építőipar is -, kardinális jelentőséggel bír ezeknek a kiegészítőknek az előírás szerinti alkalmazása, ugyanis csak így előzhetők meg a súlyos balesetek.

Kiálló betonacélvégek kapcsán például a védőprofil jelenti a leghatékonyabb védelmet. Nagyobb volumenű beruházások esetében szinte biztosan találhatók a területen csatlakozó vasak, illetve a kivitelezés egyes szakaszaiban acélvégek is. Ezek nagyon komoly kockázattal járnak, hiszen alacsonyabb magasságból történő ráeséskor is életveszélyes sérüléseket képesek okozni. Ezért aztán kiemelt figyelmet kell fordítani a védőprofil, illetve bizonyos esetekben a védősapka megfelelő alkalmazására. Ez a minisztériumi rendeletek alapján minden esetben a kivitelezésért felelős személy, illetve a munkáltató feladata.

Ugyanakkor legalább ennyire kardinális kérdés a védőprofil állapotának és meglétének rendszeres, napi szintű ellenőrzése is. Tudniillik elegendő csupán egyetlen kiálló vég, amin nincs burkolat és máris meglehet a baj. Az állapotfelmérés elsődlegesen a felelős műszaki vezetés hatáskörébe tartozik, ám ha hiányosságot tapasztalunk, akkor azt kötelességünk azonnal jelenteni az érintett szakembereknek. Abban az esetben, ha a védőprofil beszerzése a mi feladatunk, mindig törekedjünk arra, hogy a legjobb minőségű darabokat válasszuk. Egyfelől hosszú távon ez a leggazdaságosabb alternatíva, ugyanis a nívós példányok hosszú éveken át újra felhasználhatók. Másrészt csak a magas kvalitású modellek esetében lehetünk biztosak abban, hogy kellő védelmet képesek nyújtani még magasból történő rázuhanás esetén is.