Rágcsálók

A rágcsálók fajtái alapján válasszunk védekezési módszert?

Időnként sajnos még a legnagyobb óvatosság és elővigyázatosság ellenére is előfordulhat, hogy otthonunkat birtokba veszik az egerek, vagy a patkányok. Ez jellemzően a késő őszi, téli időszakban történhet meg, ilyenkor ugyanis ezek az állatok a hideg elől behúzódnak a sűrűbben lakott területekre. Ilyenkor a legfontosabb minél előbb cselekedni, így nem hagyva időt az elszaporodásukra.

Szerencsére nem szükséges a rágcsálók fajtái alapján választani védekezési módszert. Hazánkban leggyakrabban a házi egér, illetve patkány fészkeli be magát, ám néha egyéb alfajokkal is találkozhatunk, ám ezek mindegyike ellen hathatósan felléphetünk, főképp, ha időben kapcsolunk. A rágcsálók fajtái közül a fentebb felsoroltak kapcsán árulkodó jelnek számít a jellegzetes szag, illetve a szinte mindenhol megjelenő piszok. Ha emellett még az elraktározott magok, tápok, illetve egyéb élelmiszer is megcsappan, akkor éljünk a gyanúval, hogy kártékony egérfélék költöztek be hozzánk.

Ezt a jelenséget száz százalékosan megelőzni nem egyszerű, ám bizonyos óvintézkedések betartásával a rágcsálók fajtái aránylag eredményesen távol tarthatók. A legfontosabb, hogy a külső helyiségek hermetikus lezárásáról időben gondoskodjunk. Az egérfélék még a legkisebb réseken is képesek átférni, ezért a nyár végén ellenőrizzük, miszerint nincs-e valamelyik ajtón, vagy ablakon olyan hiba, amin keresztül ez megtörténhet. Ugyancsak ügyeljünk arra, hogy a nyílászárók ne maradjanak nyitva, főképp felügyelet nélkül. A rágcsálók fajtái közül az egér és a patkány hatásosan elűzhető ultrahangos riasztóval, ám ezek alkalmazásánál vegyük figyelembe a hatótávot. Kiegészítésként bátran alkalmazhatunk csapdákat, csupán arra vigyázzunk, hogy olyan helyre telepítsünk ilyen eszközöket, hogy azokat kisgyermekek ne érhessék el.