Ha tudjuk hogyan komposztáljunk, tápanyagban gazdag lesz a talaj a kertünkben

A modern, nagyvárosi élet nyüzsgő forgatagából egyre többen vándorolnak a kertvárosi, sőt, a vidéki területekre is. Amennyiben egy megfelelő méretű kert is tartozik otthonunkhoz, akkor pedig előbb-utóbb felmerül a zöldségtermesztés és az önellátás kérdése, amihez pedig elengedhetetlen a tápanyagban gazdag talaj.

Ezt a legkönnyebben úgy érhetjük el, ha tudjuk hogyan komposztáljunk. Persze a műtrágya alkalmazása is sokat segíthet, ugyanakkor a természetes módszernél nincs hatékonyabb, arról nem is beszélve, hogy így nem kerülnek a talajba különböző vegyianyagok. Ráadásul, ha megtanultuk hogyan komposztáljunk, akkor egyúttal kevesebb hulladékot is termelünk. A konyhai zöldhulladék ugyanis szinte teljes egészében felhasználható erre a célra, mindössze a megfelelő arányokra kell figyelnünk. Azt is fontos szem előtt tartanunk, mi az, amit véletlenül se tegyünk a komposztba, ilyen például a legtöbb állati eredetű szerves anyag – mint amilyen sok ételmaradék, vagy épp a hús és a csont -. Emellett pedig a hely kialakítására is érdemes nagy figyelmet szentelni.

Tudniillik miután már pontosan tisztában vagyunk azzal, hogyan komposztáljunk, csupán azt kell meghatároznunk, ez hol történjen. Akár saját magunk is elkészíthetjük a tárolót, de ha biztosra szeretnénk menni, akkor bátran válasszunk a készen kapható ládák közül. Ezek tervezésekor ugyanis figyelembe veszik, hogy az erjedésnek induló anyag kellően levegőzhessen, a különféle méreteknek hála pedig biztosan megtaláljuk a számunkra legideálisabb darabot. Miután már minden információ a birtokunkban van és tökéletesen értjük, hogyan komposztáljunk, mindössze némi türelemre lesz szükségünk és máris a rendelkezésünkre áll a tápanyagban gazdag végeredmény. Ezt aztán felhasználhatjuk a veteményesben, vagy épp a virágcserepek földjébe keverve és így eljárva biztosak lehetünk benne, hogy növényeink megkapnak minden szükséges nyomelemet.