Zöld kalandok a tanösvény útján haladva

A tanösvények kiváló lehetőséget nyújtanak, hogy a zajos, nyüzsgő városi környezetből kiszakadjunk kicsit és alaposabban megismerjük környezetünket. Gyerekekkel is nagyon jó program a kirándulás, a kicsik általában élvezik, hogy megnézhetik a tájékoztató táblákat és a természetben barangolhatnak.

Tanösvény mentén számos informatív jellegű tábla található, némelyik QR-kóddal ellátva, így akár okostelefonon keresztül is bővebb információkat tudhatunk meg a környezetünk kapcsán. A séta során még közvetlenebb kapcsolatba kerülhetünk a természettel és megismerhetjük az ott élő növényeket és állatokat, valamint az ott zajló folyamatokat. Olykor nem csupán egy egyszerű sétára vágyunk, hanem jó lenne azzal is tisztában lenni, hogy pontosan mit látunk. A tanösvények lényege pont ez, hogy a túrázó minél alaposabb információkat kapjon a természeti környezetéről. Az oktatási szempont sem utolsó szempont, ezért sok pedagógus előszeretettel választ efféle programot a gyerekek számára, ha adódik egy kis szabadidő vagy osztálykirándulásra kerül sor.

Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a természetben való séta számos egészségügyi előnyt rejt magában. Hosszan lehet sorolni a szervezetre gyakorolt pozitív hatásokat, mint például a vérkeringés serkentése, a növekvő tüdőkapacitás, a szív védelme, a cukorbetegség kialakulási esélyének csökkentése vagy az erősebb csontok és izmok megőrzése. Egyedül is nekivághatunk a tanösvénynek, de akár a családdal, barátokkal is mehetünk, így társaságban még élvezetesebb felfedezni a természet kincseit. Hazánkban számos érdekes túraösvény akad, így mindig van új felfedeznivaló. A természet rengeteg kincset tartogat számunkra, csak arra várva, hogy belevessük magunkat a felfedezésbe.