Robbanásbiztos berendezés kezelője

Komplex feladatkörrel rendelkezik a robbanásbiztos berendezés kezelője

Amennyiben elektronikai területen kívánunk elhelyezkedni, számtalan lehetőség áll a rendelkezésünkre és azt se felejtsük el, miszerint a jól képzett szakemberekre hihetetlenül nagy kereslet van napjainkban. Ráadásul egyes specifikus ágazatok rendkívül összetettek, így ha olyan tevékenységet választanánk, ami nagy kihívással jár, nem lesz nehéz dolgunk a döntésünk meghozatalában.

A robbanásbiztos berendezés kezelője például egy komplex hivatásnak tekinthető, hiszen nem csupán a villamosság alapjait kell jól ismernie a specialistának, de a környezet okozta rizikó is folyamatos körültekintést igényel. Ma már megannyi olyan munkafolyamat zajlik robbanásveszélyes közegben, aminél a tevékenységek jó részét gépek végzik. Gondoljunk csak a kőolaj finomításra, a textiliparra, a vegyiparra, vagy épp a farmakológiára. Ezeknél a cégeknél elengedhetetlen, hogy a főbb feladatokat a robbanásbiztos berendezés kezelője végezze el. Ez időnként kizárólag a beállítási folyamatokat takarja, ám a leggyakrabban ennél jóval összetettebb a teendő.

A robbanásbiztos berendezés kezelője látja el ugyanis a rendszeres karbantartást és felülvizsgálatot is. Ehhez kardinális pontosan ismerni a különféle robbanásveszélyes anyagok tulajdonságait és kezelését, valamint természetesen az ezekre vonatkozó előírásokat is. A szakember emellett nagy hangsúlyt fektet a kockázatos helyzetek felismerésére és az ebből származó veszélyek elhárítására. Az analizálás során a robbanásbiztos berendezés kezelője kiemelt figyelmet fordít a szivárgások, sérült vezetékek, illetve hibásan üzemelő gépek felkutatására is. Ezeket az eseményeket részletesen dokumentálja és a törvényi előírásoknak megfelelő jelentéseket készít. Jól látszik tehát, hogy ez a szakma precizitást és komoly tudásanyagot igényel.