Milyen szisztéma szerint válasszunk az állattartás gépei közül?

Bármilyen állattartó telepről is legyen szó, mire az elképzeléstől eljutunk a megvalósítás végéig, az egy jelentős anyagi ráfordítást igénylő folyamat. Már önmagában a létesítmény kialakítása is rendkívül költséges, ám ezzel még korántsem érkeztünk el a fejlesztések végére. Tudniillik az eszközök kiválasztása legalább ilyen kardinális jelentőségű pont

Az állattartás gépei ugyanis nem csupán megkönnyítik a dolgunkat, hanem segítségükkel olyan hatékonyság valósítható meg, ami kézi erővel elképzelhetetlen lenne. A telepek minden esetben egy jól megszokott rendszer szerint működnek, így a különféle lépéseknek időben meg kell történniük, különben a csúszás nagyon komoly problémákhoz vezet végül. Ezért aztán az állattartás gépei elsősorban az automatizálást segítik elő. Természetesen mindig szükség lesz meghatározott mértékű emberi beavatkozásra, ám ez minél kevesebb, annál biztosabb a zavartalan működés. Ez háztáji jószágtartás kapcsán persze nem áll fenn, ám nagyüzemi volumen esetében a legtöbbször ez a helyzet.

Ennek tükrében nem is lehet kérdéses, miszerint mekkora jelentőséggel bír, hogy milyen szempontok alapján kerülnek kiválasztásra az állattartás gépei. Egyfelől már csak azért is alapos megfontolást igényel a dolog, mert ezek a masinák rendszerint meglehetősen drágák, így aztán nem szeretnénk rövid időn belül azzal szembesülni, hogy nem a legoptimálisabb modell mellett tettük le a voksunkat. Emellett ugyanakkor az sem elhanyagolható tény, hogy az állattartás gépei csak abban az esetben működnek igazán hatékonyan, ha mindegyik a megfelelő kapacitáson üzemelhet az idő túlnyomó részében. Ehhez alapos kalkulációra van szükség, melynek során nem csak az aktuális állapotokat vesszük figyelembe, hanem azt is vizsgáljuk, a következő években mekkora bővítést tervezünk. Így biztosan elegendő teljesítményt nyújtanak majd a választott masinák.