Öngyújtó

Milyen kialakítású öngyújtó mellett határozzunk?

Amíg nem adódik valamilyen probléma, addig sokszor bele sem gondolunk, mennyire fontosak egyes – jelentéktelennek tűnő – használati tárgyaink. Ilyenkor aztán szembesülünk azzal a ténnyel, hogy az ilyen eszközök esetében is az a legszerencsésebb, ha egy minőségi darab beszerzése mellett döntünk.

Pontosan így van ez egy öngyújtó esetében. Noha a párszáz forintos, eldobható modellek ideig-óráig ugyan jó szolgálatot tehetnek, szinte biztos, hogy a lehető legrosszabbkor mondanak majd csődöt. Ez egy dohányos számára is roppant bosszantó tud lenni, ám van, amikor sokkal sürgetőbb célból kell tüzet csiholnunk. A megoldás alapvetően egyszerű, hiszen ezeket a kellemetlen helyzeteket elkerülhetjük egy nívós öngyújtó beszerzésével. Ráadásul hosszú távlatokban gondolkozva ez a metódus költséghatékonyabb is. Tudniillik egy minőségi darab hosszú évekig kiszolgál majd minket, ez idő alatt pedig több tucatnyi eldobható példányt használnánk el. Mielőtt azonban a vásárlás mellett határoznánk, alaposan járjuk körbe a kérdést és vizsgáljuk meg elvárásainkat.

Egy öngyújtó vonatkozásában ugyanis jó néhány tényező befolyásolja a használhatóságot és a komfortérzetet. Elsőként azt érdemes górcső alá venni, benzines, avagy gázos kialakítást szeretnénk-e. Mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya, ám azt mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy előbbi rendelkezik egy sajátságos illattal, amit nem mindenki kedvel. Ezért ha előzetesen még nem volt ilyen a birtokunkban, akkor próbaképp kérjünk kölcsön egyet, még a vásárlást megelőzően. Gázzal tölthető öngyújtó vonatkozásában a legnagyobb dilemmát az okozhatja, hogy a szúrólángos kivitel mellett tegyük-e a voksunkat, vagy maradjunk a hagyományos kialakításnál. Az erősebb szélben is használható öngyújtó sokoldalúbb, ugyanakkor jóval gyakrabban kell tölteni. Ez azonban elfogadható kompromisszum az előnyök ismeretében.