Parfümök

A legismertebb parfümök nyomában

A parfümök a történelem során folyamatosan jelen voltak, így már az ókorban is. Az igazi fellendülést viszont a tizenkilencedik században következett be, amikor a divatházak a különféle illatok kifejlesztésére is egyre nagyobb hangsúlyt fektetett.

Parfümök terén az egyik leghíresebb kétségkívül a Chanel No. 5, melyet még az is ismer, aki nem áll nagy parfüm használó hírében. Sokan Coco Chanel, a divat nagyasszonya nevéhez kötik, melyben van is igazság, azonban nem ő készítette el, hanem az ő kérésére alkotta meg Ernest Beaux. Az utasítás az volt, hogy a parfümnek legyen nő illata, ne pedig olyan, mint egy rózsának. A híres pardümőr, aki korábban az orosz cár alkalmazásában állt, teljes mértékben szakított a korábbi hagyományokkal és saját elképzelései alapján alkotta meg az illatot, melyhez nem egyetlen virágot használt fel, hanem egy teljes csokornyit, azaz nyolcvan különféle virágot alkalmazott alkotásához. Emellett aldehid is került a parfümbe, mely így sokkal tartósabb maradt a bőrön, szintetikus jellegének köszönhetően.

A parfümőr a kész változatokat számozott üvegcsékbe töltötte és így mutatta be Coco-nak, aki az ötös számú mellett döntött, mert mindig május ötödikén mutatta be a kollekcióit, így ezt a számot szerencsésnek gondolta. Azóta tudjuk, hogy ez a parfüm hatalmas siker lett. A Chanel-lel mi más vehetné fel a versenyt, ha nem egy Dior illat, még pedig a J’adore elnevezéssel ellátott, mely egy rendkívül ikonikus illat. Olyan összetevőket tartalmaz, mint a damaszkuszi rózsa, valódi jázmin vagy a Comore-szigetekről származó ylang-ylang. Nem csoda, hogy ez az illat is hamar belopta magát a nők szívébe. 1999-ben hozták létre, de a mai napig nagy népszerűségnek örvend. Ha te is minőségi parfümöt szeretnél vásárolni, akkor látogass el a balena.hu webáruházba!