Málna

Málna önmagában és süteményben fogyasztva

A málna azon gyümölcsök közé tartozik, melyet azok is szívesen majszolnak, akik csak ritkán fogyasztanak gyümölcsöt. Nem csak, hogy finom, de nagyon egészséges is a málna, mivel tele van hasznos tápanyagokkal, például vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

Málna minél gyakoribb fogyasztása mellett több érvünk is van. Ez a gyümölcs tele van számos hasznos tápanyaggal, melyek nagyon jót tesznek az egészségnek. A nyári szezon nem múlhat el friss málna fogyasztása nélkül. Aki épp a sztrandformára gyúr, annak sem kell mellőznie étrendjéből a málnát, ugyanis alacsony kalória- és zsírtartalommal rendelkezik, így bátran lehet fogyasztani a fogyókúrában is. Emellett antioxidánsokban és rostban gazdag, ezért hosszú időre képes eltelíteni. Nyáron ritkábbak a betegségek, például a megfázástól is kevésbé kell tartani, ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy nyáron nem kell pótolni az immunrendszer optimális működéséhez és támogatásához szükséges vitaminokat. A málna elsősorban a magas C-vitamin tartalma miatt említésre méltó.

Olyannyira magas a C-vitamin tartalma ennek a gyümölcsnek, hogy száz grammban körülbelül huszonhét mg található. Ez jelentő mennyiség, mivel egy marék málna elfogyasztásával pótolható a napi ajánlott bevitel harmada. Ezenkívül az A- vitamin és az E-vitamin tartalmaz is igazán jelentős. Ez a két vitamin antioxidáns, így felveszik a harcot az oxigén eredetű szabad gyökökkel szemben. Emellett említésre méltó még a K-vitamin, illetve a B-komplex vitamin tartalma is. Különösen a B6-vitamin, a riboflavin, a folsav és a niacin tartalma jelentős. A vitaminok mellett olyan ásványi anyagok is megtalálhatók benne, mint a magnézium, a vas, a réz, a mangán és a kálium. Ezek mind hozzájárulnak a szervezet optimális működéséhez és egészségéhez.