Bálacsomagoló

A bálacsomagoló beszerzésénél vizsgálni kell a meglévő eszközeinket is

Nagyobb volumenű mezőgazdasági munkálatok során mindig kiemelt figyelmet kell fordítani az eszközpark állapotára és a különféle gépek beszerzésénél is ügyelni kell arra, hogy optimális ökoszisztémát építsünk ki, hiszen a kellő hatékonyság csak így érhető el hosszú távon. Ennek megfelelően a takarmányok előállításánál is alapos körültekintéssel kell megválasztani az eszközeinket.

Egy bálacsomagoló óriási segítséget jelent az automatizálás folyamatában, ám egyáltalán nem mindegy, melyik modell mellett tesszük le végül a voksunkat. Ezek a konstrukciók immáron évtizedek óta elérhetők, ám igazán elterjedni az ezredfordulót követően kezdtek hazánkban. Az egyre növekvő igény oka elsősorban abban keresendő, hogy a bálacsomagoló alkalmazása drasztikusan leredukálja a folyamat időigényét, emellett pedig jelentős kockázattól is megkímél. Tudniillik a szálastakarmányok tárolása kapcsán kiemelt jelentőséggel bír az időjárás és a páratartalom, hiszen mind a kiszáradás, mind pedig a túl magas nedvesség miatt bekövetkező rohadás komoly problémát jelent.

Annak eldöntése, miszerint melyik bálacsomagoló gép a legoptimálisabb számunkra, már egy jóval nehezebb kérdés. Befolyásoló tényező a bálák kívánt alakja, hiszen hengeres kivitel esetében akár vontatott, vagy függesztett konstrukciót is választhatunk, míg szögletes formánál csak az előbbi megoldás jöhet szóba. Úgyszintén mérlegelnünk kell, milyen működési elvvel rendelkező bálacsomagoló lesz az ideális. Itt figyelembe kell vennünk a már meglévő eszközpark tulajdonságait is. Tudniillik létezik hidrosztatikus meghajtású modell is, de traktorra telepíthető változat mellett is letehetjük a voksunkat. Végül pedig az sem mindegy, csak a csomagolás folyamatát szeretnénk megoldani, vagy olyan masinát keresünk, ami egyben a bálázást is automatikusan elvégzi.