Etetőkocsi

Egy modern etetőkocsi hatalmas segítség az állattartás során

A háztáji állattartással szemben az ipari méretű telepek esetében még a jelentéktelennek tűnő tényezőkre is kiemelt hangsúlyt kell fektetni. Tudniillik a legkisebb hiba is nagyon komoly következményekkel járhat, ezért a tapasztalat és a szakértelem ilyenkor kulcsfontosságú. Különösen nagy figyelmet érdemel ugyanakkor a hely kialakítása, illetve a takarmányozás kérdése.

Utóbbi kapcsán bizonyos állomány felett elengedhetetlen az etetőkocsi használata. Szarvasmarhák kapcsán ennek különösen nagy jelentősége van, hiszen a folyamatosan változó összetételű és receptúrájú táplálék kézi erővel történő kijuttatása gyakorlatilag lehetetlen feladat, legalábbis biztosan nem gazdaságos. A legkézenfekvőbb megoldást a gépesítés jelenti, azt azonban már a helyi adottságok alapján kell eldönteni, hogy a választott etetőkocsi milyen tulajdonságokkal rendelkezzen. A választék ugyanis ma már igen széles, ezzel együtt a takarmánykeverő, illetve kiosztó gépek beszerzése nagy volumenű beruházásnak tekinthető, így aztán alapos megfontolást igényel.

A legfontosabb kérdés minden kétséget kizáróan az etetőkocsi mérete. Ennek kapcsán nem csak a jelenlegi, illetve a közeljövőben várható állatállomány nagyságának vizsgálata szükséges, de azt is figyelembe kell vennünk, hogy a kapacitás megfelelő legyen a takarmány homogenizálására. Amennyiben ez nem valósul meg, az akár a szarvasmarhák egészségi állapotának romlásához is vezethet hosszú távon. Ugyanezen okoknál fogva kell nagyon körültekintően eljárnunk a várható füstgáz kibocsátást illetően is. A cél az etetőkocsi által a beltérre juttatott szennyezőanyag minimalizálása, ezt pedig a legegyszerűbben úgy érhetjük el, ha a gépezet kihasználtsága a lehető legoptimálisabb. Amennyiben kétségeink lennének az ideális típust illetően, mindenképpen kérjük ki szakember tanácsait, még a vásárlást megelőzően.