Közlekedés autópályán

Tényleg nagyobb motorolaj fogyasztást eredményez az autópályán való közlekedés?

A motor hosszú éveken keresztül történő optimális működése érdekében elengedhetetlen a megfelelő minőségű és mennyiségű motorolaj. A folyadék viszont idővel elhasználódik, csökken a mennyisége, így ellenőrizni kell és szükség esetén cserélni. De, vajon milyen hatással van az olajszintre a gyakori autópálya használat.

Az autópályán való közlekedés és a motorolaj fogyasztás kapcsán itt tudhat meg bővebb információkat! A motorolaj sokrétű feladatot lát el a gépjárműben. Elsősorban védi a fém alkatrészeket, hogy nehogy elkoptassák egymást. Ez úgy valósulhat meg, hogy a nagy sebességgel forgó elemek között az üzemi hőfokra melegedett olaj létrehoz egy vékony filmréteget, így az alkatrészek nem tudnak kárt tenni egymásban. A motorolaj a hűtésben is nagy segítséget nyújt, továbbá a különféle hozzáadott adalékanyagoknak köszönhetően a fém elemek a korrózió ellen is védve vannak. Sajnos idővel a folyadék veszít a hatásfokából, így könnyen szennyeződések kerülhetnek bele. Éppen ezért bizonyos időközönként sort kell keríteni az olajcserére.

A motorolaj mennyiségét nem csupán a gépjármű műszaki állapota, hanem a vezetési stílus is nagy mértékben befolyásolja. Nagyobb teljesítmény esetén a motorolaj mennyisége és minősége is gyorsabban változik. A nagyobb fordulatszám nagyobb olajfogyasztást eredményez, emiatt számítani lehet rá, hogy az autópályán töltött idő alatt a gépjármű több motorolajat fog elhasználni, mintha közúton haladnánk kilencvenes tempóval. Ugyanakkor nagy különbségre nem kell gondolni. Az agresszív vezetési stílus szintén nagyobb olaj fogyasztáshoz vezet. Ha a gépjármű rendelkezik valamilyen hibával, aminek következtébe az autó úgy mondd zabálja az olajat, akkor teljesen mindegy, hogy hol közlekedünk vele.