Vonatos utazások

Vonatos utazások Európa legszebb tájain

A vonatos utazás egyik nagy előnye, hogy sokkal többet lehet így látni az adott országból, mintha ugyanazt az utat autóval tennénk meg. Főként azért, mert nem kell a navigációval törődni, illetve a közúti táblákat sem kell figyelembe venni, csak hátradőlni és élvezni az utazást és az elsuhanó tájakat.

Vonatos utazások nagy népszerűségnek örvendenek, mivel kényelmes és költséghatékony utazási alternatívának számítanak. Ha nem az a cél, hogy minél előbb ott legyünk az adott úticélon, akkor mindenképp érdemes a vonatozást választani. Útközben nagyon sokat láthatunk az adott országból, melynek köszönhetően jobban megismerhetjük. Bizonyos vasútvonalak épp úgy kanyarognak, hogy minél szebb tájakon suhanjon át az utazó. Erre a legjobb példa Svájcban a Glacier Express mely az Alpokon halad végig Zermatt-tól St. Moritzig. Ez az út körülbelül nyolcórás, de minden perc megéri! A kétszázkilencven kilométeres út nem a sebességről szól, hanem a sorra felbukkanó csodás tájakról és a nyugodt, átszellemült utazásról. Szintén híres vonatos út az angol La Manche-csatorna alatt közlekedő gyorsvonat, mely a London és Párizs közti négyszázötven kilométeres utat körülbelül két és fél óra alatt teszi meg.

Meg kell még említenünk a Caledonian Sleeper nevű vonatot, mely London és Edinburgh között közlekedik. Ez nem a Roxfort Expressz, viszont kétségkívül egy igazán fényűző vonat, mely Londont és Skóciát összeköti. A hatszázharminc kilométeres utat kevesebb, mint négy és fél óra alatt teszi meg a vonat. A spanyol nagysebességű AVE vonaton is hatalmas élmény az utazás, mivel a hatszáznyolc kilométeres utat Madridtól Barcelonáig két és fél óra alatt tehetjük meg gyönyörű vidékeken átsuhanva. Az utazás előtt nem szabad megfeledkezni az utasbiztostás megkötéséről!