Szerelemlakat

Nem mindegy hová kerül a szerelemlakat

Szerelmesnek lenni az egyik legjobb érzés a világon, hiszen ilyenkor szinte minden megszűnik körülöttünk és a boldogság háttérbe szorítja még a mindennapok problémáit is. Szívünk szerint mindenkivel megosztanánk örömünket és semmi más nem számít, mint hogy minden lehetséges percet kedvesünkkel töltsünk. Ezt a varázslatos állapotot sokan szeretnék kézzelfoghatóvá tenni, erre pedig létezik egy igen romantikus eszköz.

A szerelemlakat elhelyezésének hagyománya ugyanis immáron hosszú ideje velünk van. Hazánkban az első példányok a hetvenes évek elején kerültek fel a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium mellett található kerítésrészre, ám ekkor még a végzős tanulók fejezték így ki örömüket a sikeres érettségi vizsga felett. Ezt követően azonban egyre sűrűbben került ki egy-egy szerelemlakat és ezek a darabok ekkor már egyértelműen a párok érzéseinek örökkévalóságát szimbolizálták. Napjainkban már országszerte több ponton is van arra lehetőségünk, hogy elhelyezzük egy ilyen jelképet, Budapesten például az Erzsébet téren lévő Szerelmesek Fája jelent kiváló helyszínt. Pécsett a vezetés kifejezetten erre a célra gyártott kereteket is elhelyezett, elsősorban a városkép megóvása érdekében.

Ennek tükrében érdemes nagyon alaposan megfontolni, hogy az általunk választott szerelemlakat végül hová kerül majd. Noha elsőre talán jó ötletnek tűnhet egy teljesen új helyet választani és azt elsőként lelakatolni, ám azt mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy ezzel akár komoly kellemetlenségeket is okozhatunk az ingatlan tulajdonosának. Ezért aztán sokkal bölcsebb, ha egy jól bejáratott szerelemlakat fal mellett tesszük le inkább a voksunkat, már csak azért is, mert így nem kell számolnunk azzal a kockázattal sem, hogy idővel leszedik a szerelmünk örökkévalóságát jelképező tárgyat. Így eljárva pedig az még évtizedek múltán is emlékeztet majd minket arra, mennyire boldogok voltunk, amikor felhelyeztük.