Hangya

Melyik előnyösebb, az irtószer, vagy a hangyariasztó?

A hangyák elszaporodása roppant kellemetlen lehet, megjelenésükkel együtt idővel a levéltetvek is egyre nagyobb számban képviseltetik majd magukat, ennek pedig a veteményes látja kárát. Szintén óriási problémát jelent, amikor otthonunkat lepik el ezek a rovarok, ám a két esetben egész másképp érdemes eljárnunk.

Egy hangyariasztó készülék például jó szolgálatot tehet kültéren, hiszen ott az irtószerekkel nem érhetünk el tartós eredményt. Utóbbi ugyanis mindig csak azokat a rovarokat pusztítja el, amelyekkel kontaktba kerül, ám 1-2 napot követően felbukkan az utánpótlás és kezdhetjük elölről a folyamatot. Állandóan méreggel szórni a kertet ugyanakkor nem feltétlen szerencsés, így aztán sokkal bölcsebb ilyenkor egy hangyariasztó alkalmatosságot bevetni. Ezek az ötletes szerkezetek a földbe leszúrva időnként rezgést bocsátanak ki magukból, ami a rovarokat összezavarja és ezért inkább másik irányba vonulnak. Ráadásul a megfelelő elhelyezésen kívül különösebb karbantartást sem igényelnek, lévén napelemmel működnek.

Az egyetlen, amire érdemes nagy hangsúlyt fektetnünk, az a hangyariasztó pozícionálása. Vegyük figyelembe a terület nagyságát és a hatósugarat, majd ezen adatok alapján számítsuk ki, hová kerüljön hangyariasztó és pontosan hány darabra is lesz szükség összesen. Sajnos abban az esetben, ha a rovarok már betelepedtek a lakásba, akkor ennél invazívabb megoldást kell választanunk. Ilyenkor csak egy irtószer hozhat végleges eredményt, tudniillik a hangyariasztó rezgése csak a földben fejti ki hatását. Szerencsére ma már kaphatók igen hatásos szerek is, ám arra mindenképpen nagyon ügyeljünk, hogy ezek emberre és állatra is veszélyesek lehetnek. Kihelyezésüknél legyünk nagyon körültekintők és a tárolást is ennek alapján kell megoldani.