Kónusz

Kónusz használatával jelentősen megnövelhető egy építmény stabilitása

Azoknak, akik most vágnak bele otthonuk felépítésébe, egyáltalán nincs egyszerű dolguk. Különösképp így van, ha a legfőbb kiadással járó folyamatok nagy részét saját kezűleg szeretnék intézni. Noha például a betonozás kívülről nem tűnik túl bonyolultnak, valójában rengeteg buktatót kell elkerülnünk menet közben.

Ilyen lehet például a kónusz telepítésének kérdése is. Családi házat a legtöbbünk hosszú távra építtet, ezért aztán az időtállóság mind közül az egyik legnagyobb jelentőségű szempont a kivitelezéskor. Ezt csak úgy érhetjük el, ha kiváló minőségű alapanyagokkal dolgozunk, szükség esetén mindig kérünk szakmai segítséget és nem spórolunk ott, ahol nem szabad. Emellett pedig kiemelt figyelmet fordítunk a tökéletes alap megteremtésére, hiszen anélkül a szerkezet stabilitása sem lesz biztosított. Nagyobb volumen kapcsán ehhez vasbetonra lesz szükség, az acél rudazatok lezárásánál pedig kónusz alkalmazása ajánlott. Természetesen a kivitelezés ennek hiányában is elvégezhető, ám az eredményesség szempontjából szerencsés, ha ezt a lépést nem hagyjuk ki.

Tudniillik a kónusz egyszerre több fronton is támogatja a vasbeton elemek kifogástalan minőségét. Egyfelől használatukkal jóval precízebben beállítható a rudazatok pozíciója. Így a szilárdság is nagyobb lesz, mindamellett, hogy a szélesebb felületnek köszönhetően a felületre érkező feszítőerő sokkal jobban eloszlik. Így kisebb nyomást fejt ki az acél és még jelentősebb tömeg esetén sem valószínű, hogy repedést okozna a betonon. Ugyancsak fontos szempont, miszerint a kónusz megakadályozza a nedvesség bejutását, így radikálisan lelassítja a korrodálódást és az ebből fakadó állagromlást. Minden esetben fordítsunk azonban kellő figyelmet a biztonsági és jogszabályi előírásokra, hiszen tökéletes végeredményt csak így érhetünk el.