Hősugárzó

Hogyan működik a hősugárzó?

Az elektromos hősugárzók gázforrás alkalmazása nélkül képesek felmelegíteni a megfelelő hőfokra az adott helyiséget. A készülék hatékonysága elsősorban attól függ, hogy milyen elven működik. Nem csupán elektromos, hanem számos egyéb típus is elérhető. Ahhoz, hogy a számunkra megfelelő típust tudjuk kiválasztani, érdemes alaposan megismerni az egyes típusokat és működési elvüket.

Hősugárzó választást megelőzően nem árt alaposan tájékozódni a lehetőségek iránt. Ha kifejezetten fontos számunkra, hogy a hősugárzó esztétikus megjelenéssel rendelkezzen, akkor az elektromos kandalló bizonyul jó választásnak. Ennek nagy előnye, hogy igazán szép, olyan, mint egy valódi kandalló, csak nem fa égetésével, hanem elektromos árammal biztosítja a kellemes meleget. Télen különösen hangulatosak a táncoló lángnyelvek. Az egyetlen hátránya, hogy nagyon sok áramot fogyaszt, így megdobhatja az áramszámla összegét, illetve áramszünet esetén készüljünk fel arra, hogy nem tudjuk használni. Az olajradiátor régi motorosnak számít, mondhatni klasszikus, azonban a mai napig sokan kedvelik megbízhatósága miatt. Működési elve rendkívül egyszerű. A radiátor olajjal van megtöltve, melyet a készülék felmelegít, az így keletkezett hőt pedig leadja a környezetének.

A ventilátoros hősugárzók szintén a populáris alternatívák közé tartoznak. Ezeknek is igazán egyszerű a működési elve, hiszen pont úgy működnek, mint egy hajszárító. Felmelegítik a beszívott levegőt, majd a forrót kifújják. Népszerűségük elsősorban abban rejlik, hogy nagyon olcsón hozzájuk lehet jutni és mobilisak, vagyis könnyen lehet változtatni a helyüket, de akár szállítani is lehet őket szükség esetén. Hátrányuk, hogy az említett hajszárítóhoz képest hangosak, így a hálószobába nem a legmegfelelőbb választás, ha közben alvás a cél.