A kerti fólia mellett rengeteg érv szól

Akár csak háztáji növény- és zöldségtermesztésben gondolkozunk, akár nagyobb volumenben szeretnénk földet művelni, a legjobb eredményeket úgy érhetjük el, ha már kezdettől fogva mi magunk állítjuk elő vetőmagból a palántákat. Szabadtéren ez azonban nem mindig kivitelezhető, hiszen sem a hőmérséklet, sem a páratartalom nem ideális, a talaj minőségéről nem is beszélve.

Erre a problémára kiváló megoldást nyújt a kerti fólia. A sátorban uralkodó körülmények tökéletesek a növények számára, s bár elsőre talán nem is gondolnánk, a fényviszonyok a fedőanyagnak köszönhetően optimálisabbak, mint egy jóval költségesebb üvegház esetében. A kerti fólia által létrehozott mikroklíma emellett jóval magasabb hőmérsékletet és páratartalmat biztosít, mint ami szabadtéren tapasztalható. Ráadásul a beltéren kicsapódó pára megakadályozza, hogy az éjszakai időszakban túlságosan lehűljön a levegő. Emiatt aztán egy kerti fólia gyakorlatilag minden olyan esetben kötelező elemnek tekinthető, amikor komolyabb növénytermesztés a cél.

A szerkezet előnyei ugyanakkor csak úgy érvényesülhetnek, ha a hatalmas választékból és a különféle típusokból a kívánalmainknak leginkább megfelelőt választjuk ki. Ezt a legkönnyebben úgy tehetjük meg, ha már eleve annak alapján döntünk, milyen növények termesztése történik majd a kerti fólia segítségével. Amennyiben nincs speciális elvárás, úgy érdemes a félköríves változat mellett letenni a voksunkat, szerkezetileg ugyanis ez tekinthető a legoptimálisabbnak. A méret már egy érdekesebb kérdés. Mindenképpen tervezzük meg előre az egyes ágyásokat, így nagyjából kikalkulálható, mekkora alapterületre lesz szükségünk. Az anyagválasztáson ugyanakkor nem érdemes spórolni. A kerti fólia legyen tartós, hiszen többszörösen megtérül, ha évekig nem kell lecserélni annak fedőanyagát.